Lingonperry logo
LINGONPERRY-BLOGI

Musiikin tulva haastaa artistit: Miten pienet tekijät voivat pärjätä markkinoilla?

AfterDawnin tuore artikkeli toi esiin mielenkiintoisen ja ajatuksia herättävän näkökulman musiikkialan nykytilasta: maailmassa julkaistaan nyt enemmän musiikkia päivässä kuin koko vuonna 1989. Tämä kehitys on avannut ovia uusille artisteille, mutta samalla luonut haasteita erottautumisessa. Kun musiikin tarjonta kasvaa, kuulijoiden huomio jakautuu entistä pienemmille osille – mutta eivätkö kaikki artistit olekaan samassa veneessä?

Todellisuudessa näin ei ole. Suurimmat artistit jatkavat dominoimista pro rata -mallissa, joka on vakiintunut standardi useimmilla striimausalustoilla. Tämä malli tuo mukanaan merkittäviä ongelmia etenkin pienille ja itsenäisille artisteille.

Suoratoiston ongelmat kasvavan musiikkimäärän aikakaudella

Suoratoistoalustojen tulonjako on yleisesti heikompi artisteille kuin menneinä vuosina, kun artistit saivat tulonsa pääasiassa fyysisten levyjen myynneistä ja radiosoitoista. Useimmilla suoratoistoalustoilla käytössä oleva Pro rata -malli jakaa striimausmaksut kaikkien artistien kesken kokonaiskuuntelumäärien perusteella. Näennäisesti reilulta kuulostava järjestelmä johtaa käytännössä siihen, että kuuntelijat eivät voi vaikuttaa siihen, kenelle tulot striimauksesta ohjataan. . Mitä enemmän musiikkia julkaistaan ja mitä enemmän kuuntelijoita houkutellaan alustalle, sitä pienemmäksi jää jaettava osuus vähemmän kuunnelluille artisteille.

Musiikin julkaisun kasvuvauhti korostaa näitä ongelmia:

  • Kuuntelukertojen keskittyminen suurille nimille: Kun valtaosa kuunteluista menee jo tunnetuille nimille, pienten artistien on lähes mahdotonta saada oikeudenmukaista osuutta tuloista.
  • Pienten artistien kilpailu kärjistyy: Vaikka musiikkia julkaistaan enemmän, taloudellinen hyöty kasaantuu entistä harvemmille.
  • Kuuntelijoiden vaikutusmahdollisuudet katoavat: Kuuntelijat eivät voi vaikuttaa suoraan siihen, miten heidän rahansa jaetaan – he tukevat suuria nimiä, vaikka kuuntelisivat lähinnä pienempiä artisteja.

Miten Lingonperry pyrkii auttamaan artisteja

Lingonperryssä ymmärrämme nämä ongelmat, ja vaikka emme voi ratkaista kaikkia musiikkialan ongelmia, voimme tarjota artisteille edullisemman vaihtoehdon. Siksi olemme ottaneet tulonjaossa käyttöön User Centric Royalty -mallin. Tässä mallissa artistit saavat korvauksensa suoraan heidän omien kuuntelijoidensa perusteella, ei koko alustan kokonaistilastojen mukaan. Tämä tuo mukanaan monia etuja:

  • Kuuntelijan vaikutusvalta: Kuuntelijat voivat suoraan tukea suosikkiartistejaan. Jokainen kuuntelu ohjaa rahaa juuri sille artistille, jota kuunnellaan.
  • Pienille artisteille reilut mahdollisuudet: Pienemmät artistit eivät jää suurten nimien varjoon, vaan heidän työnsä palkitaan suoraan heidän oman yleisönsä toimesta.
  • Yhteisöllisyyden vahvistuminen: Malli kannustaa kuuntelijoita rakentamaan tiiviitä suhteita artisteihin, joita he arvostavat.

Musiikin tulevaisuus on oikeudenmukaisuudessa

Musiikkimarkkinoissa on nähtävissä myös positiivista kehitystä; Lingonperryn yhteistyökumppani Alban Tritonus-levykauppa myy joka päivä enemmän ja enemmän fyysisiä äänitteitä, ja moni kuuntelija suosiikin levyjä striimauksen sijaan. AfterDawnin artikkeli nosti kuitenkin esiin tärkeän haasteen: kuinka varmistamme, että musiikin monimuotoisuus säilyy, vaikka julkaisujen määrä kasvaa? Lingonperry tarjoaa tähän konkreettisen vastauksen. User Centric Royalty -mallimme varmistaa, että sekä artistit että kuuntelijat voivat nauttia reilusta ja oikeudenmukaisesta musiikkiekosysteemistä. Sen lisäksi tarjoamme pienillekin artisteille näkyvyyttä sekä alustalla että Radio Into -kanavalla ja Lingonperry Live -esityksissä. Näin luomme yhteisön, jossa kaikki voivat menestyä yhdessä.

Musiikin tulva ei ole vain haaste – se on myös mahdollisuus tehdä asioita paremmin. Lingonperry on täällä tekemässä tästä mahdollisuudesta todellisuutta.

Pasi Örn
Viestintäpäällikkö
Lingonperry
Facebook
X
LinkedIn
Email
WhatsApp
en_USEN